2007-10-17

Noordzee vanuit Den Helder 17-10-2007

De route.

Lijst waargenomen soorten:

Parelduiker 1
Roodkeelduiker 4
Jan van Gent 75
Noordse Stormvogel 3
Eider 8 (4 m 4 f)
Zwarte Zeeeend 1 f
Grote Jager 5
Kleine Jager 4 (2 juv 1 ad lf)
Grote Mantelmeeuw 205
Kleine Mantelmeeuw 38
Zilvermeeuw 75
Stormmeeuw 25
Kokmeeuw 20
Vorkstaartmeeuw 1 juv
Drieteenmeeuw 26 (4 juv 22 ad)
Dwergmeeuw 17 ad
Alk/Zeekoet 41
Zeekoet 43
Alk 40
Graspieper 1
Grijze Zeehond 1
Bruinvis 5

Elk najaar organiseert de Dutch Birding Association de vogelweek op Texel. Dat is een week waarin een groot aantal enthousiaste vogelaars zich op Texel verzamelt. Een week die volledig in het teken staat van het vinden van bijzondere vogelsoorten.

Dit jaar heeft Pterodroma adventures aan Dutch Birding voorgesteld om een pelagic te organiseren als onderdeel van de DBA vogelweek. Hoewel het voor een DBA-week vogelaar geen gemakkelijke keuze is om een dag op zee door te brengen -de kans op een goede zeldzaamheid op zee is wel aanwezig maar erg klein, terwijl die kans op het eiland met zijn vele vogelaars een stuk minder klein is- werd het voorstel zowel door de organisatie als door een flink aantal deelnemers met enthousiasme ontvangen.

Natuurlijk was ons er alles aan gelegen om deze hardcore vogelaars waar voor hun geld te bieden. De windvoorspellingen waren op het randje met weinig wind in de ochtend, maar aantrekkend later op de dag tot mogelijk 5 Bf uit het noordwesten. Een tocht voor mannen met baarden, maar ook een tocht met potentieel leuke zeevogels! Vorig jaar hadden we een oktobertocht af moeten blazen vanwege een mogelijke windkracht 5. Die dag bleek er nauwelijks wind te staan en vlogen de Stormvogeltjes langs Den Oever. Een pijnlijke misser, die we geen tweede keer zouden maken!

Op de dag voor de tocht woei het stevig uit het zuidwesten maar de voorspellingen voor de volgende ochtend waren gustig. Het groene licht van de schipper was gekomen, de tocht kon doorgaan. Bij ons op het vaste land had de wind weinig indruk gemaakt. Wij bereidden ons voor op een lekker dagje uit op zee. De Texelse vogelaars echter waren uit hun jas gewaaid die dag op de noordpunt en die avond moet de paniek hebben toegeslagen. Het ene na het ander SMS-bericht met afzeggingen verscheen op onze mobieltjes.

Zo kon het gebeuren dat op de ochtend van de 17de een select groepje dapperen werd opgepikt aan een regenachtige maar windstille kade in de haven van Oudeschild. In de luwte van het wad werden nog stoere verhalen verteld van vroegere helse pelagics waarbij de helft van de deelnemers over de reling had gehangen. In het Marsdiep aangekomen werd het, in spanning over wat ons op open zee te wachten zou staan, allengs stiller aan boord. Nog snel een laatste pilletje, goed eten, geen koffie, niet goed voor de maag …

Maar alle opwinding bleek volledig ongegrond. Van misselijkheid is bij niemand sprake geweest en het werd een lekker dagje vogelen op zee!

Onder de kust van Texel bleken leuke aantallen alkachtigen en duikers te zitten. Enkele bruinvissen lieten zich op korte afstand van de boot goed zien.

Verder op zee verdwenen deze soorten en moest er harder gewerkt worden om vogels te zien. Tijd voor actie! Tijd voor chum! Het nieuwste speeltje van Pterodroma adventures, een zwaar kaliber gehaktmolen, kon worden gemonteerd om een grote hoeveelheid visafval tot hapklare brokjes vogelvoer te vermalen.

gehaktmolen

Foto: Martijn de Jonge

Het is niet duidelijk waar het door kwam, de regen, de aantrekkende wind wellicht, maar het bleek deze keer niet makkelijk om een goede wolk meeuwen achter de boot te krijgen. Ook de visolie met popcorn had deze keer niet het gewenste effect op de Noordse Stormvogels in de omgeving. Redding werd geboden door een Wieringer kotter, die op het verste punt van de tocht juist op het punt stond om z’n netten in te halen. Hen lukte wel wat ons niet lukte en hier hing al snel een leuke selectie zeevogels omheen, waarvan we zo af een toe een deel bij onze eigen boot wisten te krijgen, met als leukste soort een onvolwassen Vorkstaartmeeuw.

De Wieringen 244

Foto: Martijn de Jonge

Vorkstaartmeeuw

Foto: Roland Jansen

Vorkstaartmeeuw

Vorkstaartmeeuw juveniel Foto: Roland Jansen

Vorkstaartmeeuw

Vorkstaartmeeuw juveniel Foto: Michel Veldt

Jan van Gent

Jan van gent adult Foto: Michel Veldt

Jan van Gent

Jan van gent 2e jaars Foto: Michel Veldt

Jan van Gent

Jan van gent 3e jaars Foto: Michel Veldt

Jan van Gent

Jan van gent adult Foto: Martijn de Jonge

Noordse Stormvogel

Foto: Michel Veldt

Kleine Jager

Foto: Roland Jansen

Kleine Jager

Foto: Michel Veldt

Grote Jager

Foto: Michel Veldt

Grote Jager

Foto: Martijn de Jonge

Oh ja … we zijn nog op zoek naar enthousiaste chum-o-mators. Wie wil?

Chum-o-mator

Foto: Sander Lagerveld

Comments are closed.