Unieke tocht van IJsland naar Vlissingen

In September 2015 doet zich een unieke mogelijkheid voor om met een walvissen en zeevogeltocht mee te varen, startend in IJsland en via de Faroer en Fair Isle eindigend in Vlissingen. Een fantastische tocht van 7 dagen door o.a. de walvissen – en zeevogelrijke wateren rond IJsland, de Faroer eilanden en de Shetlands, een volledige dag vogelen op het beroemde Fair Isle in de spannendste tijd van het jaar, en uiteindelijk de aankomst in Nederland!

Omdat met name het gebied tussen Ijsland en de Faroer nog om relatief onontgonnen gebied gaat voor zeevogel -en zeezoogdierenliefhebbers, is er nog niet heel veel te vertellen over wat we tijdens de tocht kunnen verwachten. Witsnuitdolfijn, Bultrug , Orka en Griend behoren tot de vaste bewoners van dit gebied. Dwergvinvis en Blauwe Vinvis trekken rond deze tijd het gebied weer uit richting het zuiden, maar horen wellicht ook nog tot de mogelijkheden. En ook wat vogels betreft kan er nogal wat! Te denken valt b.v. aan Noordse Stormvogels in alle denkbare kleurfases, Grauwe Pijlstormvogels, Vaal -en Gewoon Stormvogeltje, alle vier de Jagers van het noordelijk halfrond, Grote en Kleine Burgemeesters en de vele Alken, Zeekoeten en Papegaaiduikers die dan inmiddels weer op open zee bivakkeren. Daarnaast is het volop trektijd van steltlopers en zangvogels en ook wat dat betreft is op zee van alles te verwachten.

Deze tocht is een initiatief van Birding Breaks, in samenwerking met Pterodroma Adventures en het IVN. Het zal waarschijnlijk een eenmalige kans zijn om deze bijzondere tocht te kunnen varen. Vanuit BirdingBreaks wordt de reis begeleid door één van de meest doorgewinterde zeevogel en zeezoogdieren onderzoekers van ons land, Kees Camphuysen. Hij wordt daarbij vergezeld door Hans Dorrestein. Vanuit Pterodroma Adventures zal onze meester chummer en zeebonk Leo Stegeman u met zijn deskundigheid bijstaan.

Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid van een 4 daagse pre-toer, op zoek naar de specialiteiten van Ijsland, zoals Harlekijneenden en Giervalken.

De tocht duurt 7 dagen vertrekt op 19 september vanaf IJsland. De kosten zijn afhankenlijk van de hut die je verkiest en exclusief de vliegreis naar IJsland (vanaf € 950,00 voor een vierpersoonshut).

Indien je je wilt aanmelden voor dit geweldige avontuur, dan svp je naam mailen aan Pterodroma.ijslandtocht@gmail.com. Wij zorgen er dan voor dat de aanmelding bij BirdingBreaks terecht komt, welke contact met u zullen opnemen voor de verdere afhandeling van de afmelding.

Comments are closed.